Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Gyermeksebészdoktor

Magamról
Képek

Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezelésérõl, gyógyszeres kezelésérõl, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövõdményeket rejtenek magukban?  

 

A gyermekkori (úgynevezett infantilis) hemangiomák igen gyakoriak, a gyermekek 4-5 %-ánál fordul elõ. Leggyakrabban a fej-nyak régiójában alakulnak ki, azonban bárhol megjelenhetnek. Sokszor csak diszkrét, esztétikai eltérést okoz, azonban a nagyra növõ eltérés kifekélyesedhet, vérezhet, de akár súlyos deformitást is okozhat, sõt, a gyermek normál fejlõdését is gátolhatja. A hemangióma egy jóindulatú daganat, növekedése során a szöveteket széttolja, helyet követel magának, legsúlyosabb esetben, igen ritkán, akár életet veszélyeztetõ is lehet.

Kezelést nem minden esetben igényel, a jó helyen levõ, pici, problémát nem okozó eltérés csupán rendszeres megfigyelést igényel, ugyanis minden csecsemõkori hemangioma növekedése 1 éves kor körül megáll, és szép lassan, évek alatt a betegség visszafejlõdik, eltûnik. E természetes visszafejlõdés üteme elõre nem megjósolható. A statisztikák alapján a betegek 70 %-ánál 7 éves korra felszívódik a hemangiomája. Alkalmanként ez kitolódhat akár a serdülõ kor kezdetéig is, de serdülõ kor után nem létezik hemangioma. Ha serdülõ kor után látható hemangiomára hasonlító eltérés, az feltehetõen nem hemangioma, hanem valami más. 

Persze az, hogy a hemangioma felszívódik, az nem jelenti azt, hogy nem hagy hátra maga után valamilyen örök életre szóló bizonyítékát a korábbi jelenlétének. A betegek 60 százalékánál marad vissza valamilyen értágulat, heg, szövettöbblet, ami igény esetén kezelhetõ.

A kezelés alapvetõen akkor szükséges, ha várhatóan ez eltérés a növekedése során majd visszafordíthatatlan károkat okoz, vagy a gyermek fejlõdését, mindennapjait hátrányosan érinti.

A szövõdményes, rossz helyen levõ, várhatóan problémát okozó eltérést azonban mielõbb kezelni kell. 

Na de nézzük, milyen kezelési lehetõségeink is vannak:

a.)     fagyasztás

A fagyasztásos kezelés (kryotherápia) õse Krisztus elõtt 2500 - ben jelent meg (Egyiptom), azonban a modern, folyékony nitrogénnel mûködõ kryosebészeti eszköz 1965-tõl elérhetõ.  Bár napjainkig is számos indikációja maradt a fagyasztásos kezelésnek, alapvetõen hemangiomák kezelésére nem javasolt, ebben a betegségben jelenleg nem számít igazán korszerûnek. 50 évvel ezelõtt ez volt az egyetlen lehetõség e betegek kezelésre, napjainkban ilyen indikációban a világon csak elvétve alkalmazzák. Hatékonysága vitatott, hátránya, hogy csak a felületre hat, túlzó kezelés során a bõr sejtjei is visszafordíthatatlanul károsodnak, aminek kifekélyesedés, majd következményes csúnya hegesedés lehet az eredménye. Gyakorlott kezekben a kisebesedés esélye nem nagy, azonban a fagyasztásos kezelésre a legérzékenyebb a melanocyta sejt (a bõr pigmentjeit ezek termelik), ezért egy ilyen kezelés után mindig számíthatunk arra, hogy a bõr az érintett területen kivilágosodik. Éppen ezért, napjainkban bõrön levõ hemangiomák kezelésére nem javasolt a fagyasztás.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a fagyasztásos kezelés fájdalmas, és látható eredmény eléréséhez igen sok egymást követõ kezelésre van szükség. Altatás nélkül egy babának igen fájdalmas élmény a kryo-kezelés.

b.)    lézerkezelés.

Már lassan 60 éve, hogy az elsõ emberi lézerkezelés megtörtént (1961 –retinatumor kezelése), a technológia fejlõdésével, a 80-as évektõl kezdõdõen vált általánossá a lézer orvosi használata. Ebben az idõszakban még nem állt rendelkezésre hatékony gyógyszeres kezelés a hemangiomákra, kizárólag a fagyasztásos kezelés volt elérhetõ, ezért került alkalmazásra a kor nagy technikai újítása, a lézer hemangiomák esetében is.  A lézerkezelés valamennyire gyorsítja a hemangioma visszafejlõdését, 30 évvel ezelõtt, amikor még nem volt elérhetõ hatékonyabb terápia, ez a kezelés volt az elfogadott modern kezelési eljárás.

A lézerkezelés elméletileg a bõrt kevéssé károsítja, mint a benne, ill. alatta levõ betegséget, azonban igen könnyû tönkre tenni a hemangiomák felett levõ papírvékony bõrt így is, melynek kisebesedés, hegesedés lesz az eredménye. E kezelésnek hátránya, hogy nagyon fájdalmas, ráadásul sorozat kezelésre van szükség (6-10) a sikerhez. A lézersugár ráadásul csupán a felsõ néhány mm-t éri el, a mélyebben fekvõ szöveteknél a kezelés hatástalan. A kezelés miatti fájdalom, az idegen közeg, a pici gyermekek együttmûködésének hiánya miatt a kezelések elvégzése altatásban javasolt, ellenkezõ esetben (a gyermek lefogása miatt is) egy igen neurotikus, szülõkkel, ill. az egészségügyi személyzettel is messzemenõen bizalmatlan gyermek lesz a kezelés eredménye.

A sorozat kezelés sorozat altatást feltételez, mely miatt csak igen megfontoltan célszerû alkalmazni, hiszen az egymást követõ sok altatás a picik fejlõdõ idegrendszerét hátrányosan befolyásolhatja. Éppen emiatt, az aktív hemangiomák lézerkezelése egyre inkább háttérbe szorul, hiszen van jóval gyermekbarátibb, kevésbé invazív, biztonságos, gyógyszeres alternatíva e jóindulatú tumorok visszafejlõdésének elõsegítésére.

Nagyobb gyerekeknél azonban, amikor már megerõsödött a bõr, a hemangioma visszafejlõdött, akár helyi érzéstelenítésben is, a gyermek együttmûködése mellett, a visszamaradt, esztétikailag zavaró értágulatok lézerrel kiválóan eltüntethetõk!

c.)      gyógyszeres kezelés - propranolol, atenolol, timolol (por, kenõcs)

A hemangiomák terápiája nemzetközileg elfogadottan, jelenleg elsõdlegesen gyógyszeres kezelést jelent, az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszercsoport bizonyítottan hatékony a hemangioma növekedésének megállításában, ill. visszafejlõdésének gyorsításában. Nagyon sokan visszahõkölnek az alapvetõen szívgyógyszerként kifejlesztett készítmények babáknak adása miatt, azonban szeretnék mindenkit megnyugtatni, e készítmények sokkal kisebb dózisban kerülnek felhasználásra, mint a felnõtteknél. Már több mint 10 éve alkalmazzák/alkalmazzuk ezeket a készítményeket, és szerencsére csak elvétve látunk mellékhatásokat, bátran ajánlható mindenkinek.

A hemangiomák kezelésére alkalmas gyógyszerek ugyanannak a gyógyszercsoportnak a tagjai, mindegyik hatékony, némiképpen mégis különböznek egymástól. A legrégebben alkalmazott, legtöbbet használt hatékony készítmény a propranolol. A központi idegrendszerbe is bejut e szer, éppen ezért agyban, gerincvelõben levõ hemangiomák kezelésére is alkalmas. Egyes tanulmányok felvetik, hogy ha nem muszáj, ne juttassunk propranolot a fejlõdõ központi idegrendszerbe, ha így döntünk, a szájon keresztüli propranolol egyik alternatívája a szintén szájon keresztül alkalmazható atenolol.

A timolol a másik alternatíva, szemcseppként van forgalomban, azonban ha kenõcsöt készítünk belõle, a tanulmányok szerint ez a kenõcsös kezelés teljesen egyenértékû hatékonyságú a szájon keresztül adott propranolollal, annak minden mellékhatása nélkül.

A gyógyszeres kezelések szinte mindenkinél, még a legkisebb koraszülötteknél is alkalmazhatók, jelenleg ez a legkevésbé fájdalmas, legkevésbé megterhelõ, leghatékonyabb, elsõdlegesen választandó kezelés!

d.)   sebészet

A sebészet talán a leggyorsabb, leghatékonyabb kezelési mód, azonban ennek is vannak árnyoldalai. Egyrészt minden mûtét után valamilyen heg képzõdni fog, bár a heg ilyenkor vonalas lesz, igyekszünk azokat eldugni, ráadásul a picik sebei igen szépen gyógyulnak. A mûtéteket csak altatásban lehet elvégezni, és bár így, a kimetszéssel általában egy altatással megoldható a hemangioma kezelése, célszerû megfontoltan eljárni. Fél éves kor alatt, fõleg volt koraszülött babák esetében, csak akkor operálunk, ha nagyon muszáj, hiszen ezek a picik azt az egy altatást is nehezen viselik.

Sebészeti indikációt jelent minden szövõdményes eset, úgymint, vérzés, tartósan nem gyógyuló kisebesedés, testnyílások (pl. orr, szem, száj) elzárása, deformitás kialakulása, és akkor is mûtéti ellátás javasolt, ha az elváltozás gyógyszeres kezelésre nem reagál (nagyon ritkán, de elõfordul).

A kezeléseket kombinálni is lehet. A gyógyszeres kezelést részesítjük elõnyben, elsõdlegesen a kenõcsözést. Ha ez nem segít, akkor szájon keresztüli gyógyszer adása javasolt. Ha idõközben szövõdmény alakul ki, sebészeti megoldás szükséges.

A gyógyszeres kezelés után visszamaradt, esztétikailag zavaró eltérést pedig nagyobb korban, fájdalom nélkül, biztonságosan, sebészileg, vagy lézerkezeléssel tüntetjük el.

Melyik kezelés a jobb?

A választ tudományos megközelítéssel próbáljuk megadni. Számos tanulmány készült arra vonatkozólag, hogy melyik kezelés a hatékonyabb. 

Legkevésbé a fagyasztás tûnik alkalmasnak a hemangioma kezelésére.  Erre vonatkozólag alig néhány tanulmány jelent meg az utóbbi években. A legtöbb közlemény a 70-es, 80-as években jelent meg ezzel kapcsolatosan. Úgy tûnik, a hemangiomás bõreltérésekre ma már igen ritkán alkalmazzák a kryoterápiát, a szájüregi, garat-gége hemangiomák esetében reneszánszát éli, de ezeken a területeken kívül (itt nem kell félni a bõr kisebesedésétõl és pigmenthiányától) nem nagyon használják már a fagyasztást a világban.

A lézerkezelés korábban igen divatos volt, a jelenlegi tanulmányok alapján igen megkérdõjelezhetõ a szerepük az aktív fázisban levõ hemangiomák (1 év alatti babák) kezelésében. Jelenleg igen kevés a bizonyíték arra, hogy lényegesen megváltoztatnák a hemangiomák természetes visszafejlõdési folyamatát. Régen, amikor csupán az egyetlen elérhetõ gyógyszer a szteroid volt, esetleg lehetett még fagyasztani is, ezekhez képest persze hatékonyabb a lézerkezelés, de mindezt olyan áron, hogy a babákat a fájdalmas kezelések miatt számtalanszor el kell altatni.

Napjainkban, amikor már korszerû gyógyszeres kezelést tudunk adni a gyermekeknek, a primer, önálló lézerkezelésnek nincs helye a hemangiomák ellátásában. A fellelhetõ tanulmányok azt mutatják, hogy a gyógyszeres (béta -blokkoló) kezelés jóval hatékonyabb, mint a lézer.

A lézer jelenleg kizárólag a gyógyszeres kezelés hatására visszafejlõdött hemangiomák visszamaradt értágulatainak kezelésére javasolt, nagyobb gyermekeknél, amikor már vagy helyi érzéstelenítésben, vagy biztonságos altatásos keretek között lehet ezt megtenni.

Összegezve, a pici babák fagyasztása, vagy lézerrel történõ „megsütése” hemangiomák esetében nem javasolt. Csak teljesen feleslegesen tesszük ki a babákat egy fájdalmas, minimálisan hatékony, számos szövõdménylehetõséget magában foglaló, idejétmúlt kezelésnek. Ne féljünk a béta-blokkoló gyógyszerektõl, de ha abszolút elzárkózunk egy ilyen gyógyszeres kezeléstõl, az elõnyök-hátrányok mérlegelése mellett akár a sebészeti eltávolítás is megfontolható.

 

← Vissza