Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Megjelent írások

Magamról
Képek

Megjelent írások


Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezeléséről, gyógyszeres kezeléséről, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövődményeket rejtenek magukban?  


Vaszkuláris malformációk komplex kezelése

 


A laikusok körében csak „hemangiomának” nevezett betegségcsoportról számos új információ látott napvilágot, új betegségek, fogalmak kerültek bevezetésre. A jelenleg elfogadott nomenklatúra mellett az ide tartozó gyakoribb betegségek (hemangioma, lymphangioma, tűzfolt, vénás malformáció) viselkedését, kezelési stratégiáit is ismertetjük.

 

A cikk a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 23.évf. (2018) 3. számában jelent meg.

 

 


Kukiproblémák gyermekkorban - fitymaszűkület, fitymaletapadás

Huzavona, avagy a fiúgyermekek megpróbáltatásai.
Húzzuk? Ne húzzuk?  Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Az alábbi néhány sorban megpróbálunk útmutatót adni a fiúgyermekes szülőknek.

Lányos problémák - kisajkak összetapadása, lezárt szűzhártya

Előző írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülők nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.
Azonban sajnos el kell szomorítsuk a lányos anyukákat, ill. apukákat is. Bár sokkal ritkábban, de előfordulhatnak az ő gyermekeiknél is nemi szervvel kapcsolatos problémák. Az alábbiakban a gyakoribb, ill. komolyabb problémákra térünk ki.

Székletbajok gyermekkorban. Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnőnek, a szülők túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belső működésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülők jóérzéséhez is hozzátartozik. Fontosságát az óvodai "kakijelentő" táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülői aggodalom előbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.


Gyermeki dudorok - Amit a gyermekkori sérvekről, hereproblémákról tudni kell

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan egy kicsit mindenki mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezeléséről tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyű, mint amennyire a sírás hangerejéből következne. De ha tényleg baj történt, és vérző bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az első vigasztaló ölelés után.

Hasbajok - fáj a pici pocija

A szülők többsége megtapasztalta már, milyen is az, ha a gyermeküknek fáj a hasa. Panaszkodó, szenvedő gyermekénél nincs is kétségbeejtőbb egy szülő számára. A hasfájás az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban, nincs életkorhoz kötve, akár már újszülötteknél is előfordulhat, és egyvalami biztosan igaz rá: sosem jön jókor. De mikor is essünk kétségbe, mikor menjünk orvoshoz? Segíthetünk otthon is a szenvedő gyerkőcnek, vagy az első panaszok után azonnal szaladjunk az ügyeletre? Az alábbi néhány sorban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Rovarcsípés sebész szemmel

Mindenkinek vannak fájdalmas emlékei rovarcsípések kapcsán. Különösen érthető a szülők aggodalma akkor, amikor szemük fénye panaszkodik a fájdalmas, viszkető bibik miatt. Ennek megfelelően a nyári-őszi időszakban egyre nagyobb számban jelentkeznek az ügyeleteken a csípés, vagy a csípés valamilyen szövődménye miatt segítséget kérő, aggódó szülők a megszeppent gyermekekkel.

Gyermeki kóstolgatás - avagy mit tegyünk, ha a gyermek lenyelt valamit?

Gyermekeinkben hamar megjelenik a világ megismerésének igénye. A megismerés a kezdetekben leginkább az ízlelésre szorítkozik, így ne nagyon csodálkozzunk azon, ha a találékony gyermek minden, számunkra elképzelhetetlen dolgot a szájába vesz. A piciknél ez a probléma mindennapos, de nagyobbaknál is elő fordulhat, hogy játékból valamit a szájukba vesznek. Az még rendben is lenne, ha csak ízlelgetnék az apró dolgokat, a baj akkor kezdődik, ha az a bizonyos idegen test elindul lefelé. Mit is csináljunk ekkor? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Veleszületett éranyajegyek – fagyasztva, vagy megsütve? (Haemangioma-lymphangioma-tűzfolt)

Ki mit gondol, melyek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek újszülött-és csecsemőkorban?  Nem más, mint az ér-eredetű fejlődési rendellenességek, más néven éranyajegyek. Az egy éves csecsemők 10-12 százalékának van valamilyen ér-eredetű, ún. vaszkuláris fejlődési rendellenessége. Ebbe az igen gyakori betegségcsoportba számos rendellenesség, színes bőrelváltozás, folt, dudor tartozik, melyek általában igen szembetűnőek, esztétikailag zavaróak. Ezeket a foltokat sok szülő tragédiaként éli meg, hiszen miért pont az ő gyermeke arcocskáján kellett megjelennie annak a bizonyos zavaró foltnak.

Benőtt köröm kezelése gyermekkorban

Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benőtt körömmel küszködő, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan tudjuk megelőzni és mit is tehetünk ellene, ha már egyszer kialakult, az alábbiakban próbálunk meg választ keresni rá.

Ha egy here tartósan melegben van, mindenképpen károsodni fog

Az interjú a www.mypin.hu portálon készült
 
Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. május 13.
 
A here elváltozásairól, betegségeiről sokat beszélünk felnőtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekről, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bővebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bűdi Tamás gyermeksebésszel ezekről a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét.