Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Megjelent írások

Magamról
Képek

Megjelent írások


Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezelésérõl, gyógyszeres kezelésérõl, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövõdményeket rejtenek magukban?  


Vaszkuláris malformációk komplex kezelése

 


A laikusok körében csak „hemangiomának” nevezett betegségcsoportról számos új információ látott napvilágot, új betegségek, fogalmak kerültek bevezetésre. A jelenleg elfogadott nomenklatúra mellett az ide tartozó gyakoribb betegségek (hemangioma, lymphangioma, tűzfolt, vénás malformáció) viselkedését, kezelési stratégiáit is ismertetjük.

 

A cikk a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 23.évf. (2018) 3. számában jelent meg.

 

 


Kukiproblémák gyermekkorban - fitymaszûkület, fitymaletapadás

Huzavona, avagy a fiúgyermekek megpróbáltatásai.
Húzzuk? Ne húzzuk?  Mást mond a szomszéd, a védõnõ és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Az alábbi néhány sorban megpróbálunk útmutatót adni a fiúgyermekes szülõknek.

Lányos problémák - kisajkak összetapadása, lezárt szûzhártya

Elõzõ írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülõk nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.
Azonban sajnos el kell szomorítsuk a lányos anyukákat, ill. apukákat is. Bár sokkal ritkábban, de elõfordulhatnak az õ gyermekeiknél is nemi szervvel kapcsolatos problémák. Az alábbiakban a gyakoribb, ill. komolyabb problémákra térünk ki.

Székletbajok gyermekkorban. Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnõnek, a szülõk túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belsõ mûködésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülõk jóérzéséhez is hozzátartozik. Fontosságát az óvodai "kakijelentõ" táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülõi aggodalom elõbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.


Gyermeki dudorok - Amit a gyermekkori sérvekrõl, hereproblémákról tudni kell

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan egy kicsit mindenki mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezelésérõl tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyû, mint amennyire a sírás hangerejébõl következne. De ha tényleg baj történt, és vérzõ bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az elsõ vigasztaló ölelés után.

Hasbajok - fáj a pici pocija

A szülõk többsége megtapasztalta már, milyen is az, ha a gyermeküknek fáj a hasa. Panaszkodó, szenvedõ gyermekénél nincs is kétségbeejtõbb egy szülõ számára. A hasfájás az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban, nincs életkorhoz kötve, akár már újszülötteknél is elõfordulhat, és egyvalami biztosan igaz rá: sosem jön jókor. De mikor is essünk kétségbe, mikor menjünk orvoshoz? Segíthetünk otthon is a szenvedõ gyerkõcnek, vagy az elsõ panaszok után azonnal szaladjunk az ügyeletre? Az alábbi néhány sorban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Rovarcsípés sebész szemmel

Mindenkinek vannak fájdalmas emlékei rovarcsípések kapcsán. Különösen érthetõ a szülõk aggodalma akkor, amikor szemük fénye panaszkodik a fájdalmas, viszketõ bibik miatt. Ennek megfelelõen a nyári-õszi idõszakban egyre nagyobb számban jelentkeznek az ügyeleteken a csípés, vagy a csípés valamilyen szövõdménye miatt segítséget kérõ, aggódó szülõk a megszeppent gyermekekkel.

Gyermeki kóstolgatás - avagy mit tegyünk, ha a gyermek lenyelt valamit?

Gyermekeinkben hamar megjelenik a világ megismerésének igénye. A megismerés a kezdetekben leginkább az ízlelésre szorítkozik, így ne nagyon csodálkozzunk azon, ha a találékony gyermek minden, számunkra elképzelhetetlen dolgot a szájába vesz. A piciknél ez a probléma mindennapos, de nagyobbaknál is elõ fordulhat, hogy játékból valamit a szájukba vesznek. Az még rendben is lenne, ha csak ízlelgetnék az apró dolgokat, a baj akkor kezdõdik, ha az a bizonyos idegen test elindul lefelé. Mit is csináljunk ekkor? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Veleszületett éranyajegyek – fagyasztva, vagy megsütve? (Haemangioma-lymphangioma-tûzfolt)

Ki mit gondol, melyek a leggyakoribb fejlõdési rendellenességek újszülött-és csecsemõkorban?  Nem más, mint az ér-eredetû fejlõdési rendellenességek, más néven éranyajegyek. Az egy éves csecsemõk 10-12 százalékának van valamilyen ér-eredetû, ún. vaszkuláris fejlõdési rendellenessége. Ebbe az igen gyakori betegségcsoportba számos rendellenesség, színes bõrelváltozás, folt, dudor tartozik, melyek általában igen szembetûnõek, esztétikailag zavaróak. Ezeket a foltokat sok szülõ tragédiaként éli meg, hiszen miért pont az õ gyermeke arcocskáján kellett megjelennie annak a bizonyos zavaró foltnak.

Benõtt köröm kezelése gyermekkorban

Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benõtt körömmel küszködõ, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan tudjuk megelõzni és mit is tehetünk ellene, ha már egyszer kialakult, az alábbiakban próbálunk meg választ keresni rá.

Ha egy here tartósan melegben van, mindenképpen károsodni fog

Az interjú a www.mypin.hu portálon készült
 
Szerzõ: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. május 13.
 
A here elváltozásairól, betegségeirõl sokat beszélünk felnõtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekrõl, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bõvebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bûdi Tamás gyermeksebésszel ezekrõl a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét.