Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Megjelent írások

Magamról
Képek

A Baba Magazin, Patika Magazin hasábjain az alábbi írásaim jelentek meg


Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezeléséről, gyógyszeres kezeléséről, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövődményeket rejtenek magukban?  

Tovább...

Vaszkuláris malformációk komplex kezelése

 


A laikusok körében csak „hemangiomának” nevezett betegségcsoportról számos új információ látott napvilágot, új betegségek, fogalmak kerültek bevezetésre. A jelenleg elfogadott nomenklatúra mellett az ide tartozó gyakoribb betegségek (hemangioma, lymphangioma, tűzfolt, vénás malformáció) viselkedését, kezelési stratégiáit is ismertetjük.

 

A cikk a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 23.évf. (2018) 3. számában jelent meg.

 

 

Tovább...

Kukiproblémák gyermekkorban - fitymaszűkület, fitymaletapadás

Huzavona, avagy a fiúgyermekek megpróbáltatásai.
Húzzuk? Ne húzzuk?  Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Az alábbi néhány sorban megpróbálunk útmutatót adni a fiúgyermekes szülőknek.
Tovább...

Lányos problémák - kisajkak összetapadása, lezárt szűzhártya

Előző írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülők nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.
Azonban sajnos el kell szomorítsuk a lányos anyukákat, ill. apukákat is. Bár sokkal ritkábban, de előfordulhatnak az ő gyermekeiknél is nemi szervvel kapcsolatos problémák. Az alábbiakban a gyakoribb, ill. komolyabb problémákra térünk ki.
Tovább...

Székletbajok gyermekkorban. Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnőnek, a szülők túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belső működésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülők jóérzéséhez is hozzátartozik. Fontosságát az óvodai "kakijelentő" táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülői aggodalom előbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.

Tovább...

Gyermeki dudorok - Amit a gyermekkori sérvekről, hereproblémákról tudni kell

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan egy kicsit mindenki mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.
Tovább...

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezeléséről tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyű, mint amennyire a sírás hangerejéből következne. De ha tényleg baj történt, és vérző bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az első vigasztaló ölelés után.
Tovább...

Hasbajok - fáj a pici pocija

A szülők többsége megtapasztalta már, milyen is az, ha a gyermeküknek fáj a hasa. Panaszkodó, szenvedő gyermekénél nincs is kétségbeejtőbb egy szülő számára. A hasfájás az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban, nincs életkorhoz kötve, akár már újszülötteknél is előfordulhat, és egyvalami biztosan igaz rá: sosem jön jókor. De mikor is essünk kétségbe, mikor menjünk orvoshoz? Segíthetünk otthon is a szenvedő gyerkőcnek, vagy az első panaszok után azonnal szaladjunk az ügyeletre? Az alábbi néhány sorban ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tovább...

Rovarcsípés sebész szemmel

Mindenkinek vannak fájdalmas emlékei rovarcsípések kapcsán. Különösen érthető a szülők aggodalma akkor, amikor szemük fénye panaszkodik a fájdalmas, viszkető bibik miatt. Ennek megfelelően a nyári-őszi időszakban egyre nagyobb számban jelentkeznek az ügyeleteken a csípés, vagy a csípés valamilyen szövődménye miatt segítséget kérő, aggódó szülők a megszeppent gyermekekkel.
Tovább...

Gyermeki kóstolgatás - avagy mit tegyünk, ha a gyermek lenyelt valamit?

Gyermekeinkben hamar megjelenik a világ megismerésének igénye. A megismerés a kezdetekben leginkább az ízlelésre szorítkozik, így ne nagyon csodálkozzunk azon, ha a találékony gyermek minden, számunkra elképzelhetetlen dolgot a szájába vesz. A piciknél ez a probléma mindennapos, de nagyobbaknál is elő fordulhat, hogy játékból valamit a szájukba vesznek. Az még rendben is lenne, ha csak ízlelgetnék az apró dolgokat, a baj akkor kezdődik, ha az a bizonyos idegen test elindul lefelé. Mit is csináljunk ekkor? Az alábbiakban erre keressük a választ.
Tovább...

Veleszületett éranyajegyek – fagyasztva, vagy megsütve? (Haemangioma-lymphangioma-tűzfolt)

Ki mit gondol, melyek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek újszülött-és csecsemőkorban?  Nem más, mint az ér-eredetű fejlődési rendellenességek, más néven éranyajegyek. Az egy éves csecsemők 10-12 százalékának van valamilyen ér-eredetű, ún. vaszkuláris fejlődési rendellenessége. Ebbe az igen gyakori betegségcsoportba számos rendellenesség, színes bőrelváltozás, folt, dudor tartozik, melyek általában igen szembetűnőek, esztétikailag zavaróak. Ezeket a foltokat sok szülő tragédiaként éli meg, hiszen miért pont az ő gyermeke arcocskáján kellett megjelennie annak a bizonyos zavaró foltnak.
Tovább...

Benőtt köröm kezelése gyermekkorban

Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benőtt körömmel küszködő, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan tudjuk megelőzni és mit is tehetünk ellene, ha már egyszer kialakult, az alábbiakban próbálunk meg választ keresni rá.
Tovább...

Ha egy here tartósan melegben van, mindenképpen károsodni fog

Az interjú a www.mypin.hu portálon készült
 
Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. május 13.
 
A here elváltozásairól, betegségeiről sokat beszélünk felnőtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekről, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bővebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bűdi Tamás gyermeksebésszel ezekről a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét.
Tovább...
← Vissza