Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Megjelent írások

Magamról
Képek

A Baba Magazin, Patika Magazin hasábjain az alábbi írásaim jelentek meg


Fagyasztva, esetleg megsütve? Avagy miért is inzultáljuk a hemangiomás babákat?

Melyik kezelést válasszuk hemangiomák kezelésében? Melyik a jobb? Hogyan jár a gyermekünk a legjobban? Igyekszünk eloszlatni a tévhiteket, tudományos igényességgel írunk a hemangiomák fagyasztásáról, lézerkezelésérõl, gyógyszeres kezelésérõl, ill. sebészeti eltávolításáról. Miért tesszük ki feleslegesen a kisgyermekeket olyan idejétmúlt kezeléseknek, melyeknek szinte semmi hatékonyságuk nincs, ellenben szövõdményeket rejtenek magukban?  

Tovább...

Vaszkuláris malformációk komplex kezelése

 


A laikusok körében csak „hemangiomának” nevezett betegségcsoportról számos új információ látott napvilágot, új betegségek, fogalmak kerültek bevezetésre. A jelenleg elfogadott nomenklatúra mellett az ide tartozó gyakoribb betegségek (hemangioma, lymphangioma, tűzfolt, vénás malformáció) viselkedését, kezelési stratégiáit is ismertetjük.

 

A cikk a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 23.évf. (2018) 3. számában jelent meg.

 

 

Tovább...

Kukiproblémák gyermekkorban - fitymaszûkület, fitymaletapadás

Huzavona, avagy a fiúgyermekek megpróbáltatásai.
Húzzuk? Ne húzzuk?  Mást mond a szomszéd, a védõnõ és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Az alábbi néhány sorban megpróbálunk útmutatót adni a fiúgyermekes szülõknek.
Tovább...

Lányos problémák - kisajkak összetapadása, lezárt szûzhártya

Elõzõ írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülõk nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.
Azonban sajnos el kell szomorítsuk a lányos anyukákat, ill. apukákat is. Bár sokkal ritkábban, de elõfordulhatnak az õ gyermekeiknél is nemi szervvel kapcsolatos problémák. Az alábbiakban a gyakoribb, ill. komolyabb problémákra térünk ki.
Tovább...

Székletbajok gyermekkorban. Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnõnek, a szülõk túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belsõ mûködésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülõk jóérzéséhez is hozzátartozik. Fontosságát az óvodai "kakijelentõ" táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülõi aggodalom elõbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.

Tovább...

Gyermeki dudorok - Amit a gyermekkori sérvekrõl, hereproblémákról tudni kell

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan egy kicsit mindenki mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.
Tovább...

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezelésérõl tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyû, mint amennyire a sírás hangerejébõl következne. De ha tényleg baj történt, és vérzõ bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az elsõ vigasztaló ölelés után.
Tovább...

Hasbajok - fáj a pici pocija

A szülõk többsége megtapasztalta már, milyen is az, ha a gyermeküknek fáj a hasa. Panaszkodó, szenvedõ gyermekénél nincs is kétségbeejtõbb egy szülõ számára. A hasfájás az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban, nincs életkorhoz kötve, akár már újszülötteknél is elõfordulhat, és egyvalami biztosan igaz rá: sosem jön jókor. De mikor is essünk kétségbe, mikor menjünk orvoshoz? Segíthetünk otthon is a szenvedõ gyerkõcnek, vagy az elsõ panaszok után azonnal szaladjunk az ügyeletre? Az alábbi néhány sorban ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tovább...

Rovarcsípés sebész szemmel

Mindenkinek vannak fájdalmas emlékei rovarcsípések kapcsán. Különösen érthetõ a szülõk aggodalma akkor, amikor szemük fénye panaszkodik a fájdalmas, viszketõ bibik miatt. Ennek megfelelõen a nyári-õszi idõszakban egyre nagyobb számban jelentkeznek az ügyeleteken a csípés, vagy a csípés valamilyen szövõdménye miatt segítséget kérõ, aggódó szülõk a megszeppent gyermekekkel.
Tovább...

Gyermeki kóstolgatás - avagy mit tegyünk, ha a gyermek lenyelt valamit?

Gyermekeinkben hamar megjelenik a világ megismerésének igénye. A megismerés a kezdetekben leginkább az ízlelésre szorítkozik, így ne nagyon csodálkozzunk azon, ha a találékony gyermek minden, számunkra elképzelhetetlen dolgot a szájába vesz. A piciknél ez a probléma mindennapos, de nagyobbaknál is elõ fordulhat, hogy játékból valamit a szájukba vesznek. Az még rendben is lenne, ha csak ízlelgetnék az apró dolgokat, a baj akkor kezdõdik, ha az a bizonyos idegen test elindul lefelé. Mit is csináljunk ekkor? Az alábbiakban erre keressük a választ.
Tovább...

Veleszületett éranyajegyek – fagyasztva, vagy megsütve? (Haemangioma-lymphangioma-tûzfolt)

Ki mit gondol, melyek a leggyakoribb fejlõdési rendellenességek újszülött-és csecsemõkorban?  Nem más, mint az ér-eredetû fejlõdési rendellenességek, más néven éranyajegyek. Az egy éves csecsemõk 10-12 százalékának van valamilyen ér-eredetû, ún. vaszkuláris fejlõdési rendellenessége. Ebbe az igen gyakori betegségcsoportba számos rendellenesség, színes bõrelváltozás, folt, dudor tartozik, melyek általában igen szembetûnõek, esztétikailag zavaróak. Ezeket a foltokat sok szülõ tragédiaként éli meg, hiszen miért pont az õ gyermeke arcocskáján kellett megjelennie annak a bizonyos zavaró foltnak.
Tovább...

Benõtt köröm kezelése gyermekkorban

Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benõtt körömmel küszködõ, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan tudjuk megelõzni és mit is tehetünk ellene, ha már egyszer kialakult, az alábbiakban próbálunk meg választ keresni rá.
Tovább...

Ha egy here tartósan melegben van, mindenképpen károsodni fog

Az interjú a www.mypin.hu portálon készült
 
Szerzõ: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2013. május 13.
 
A here elváltozásairól, betegségeirõl sokat beszélünk felnõtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekrõl, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bõvebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bûdi Tamás gyermeksebésszel ezekrõl a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét.
Tovább...
← Vissza