Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Gyermeksebészdoktor

Magamról
Képek

Benõtt köröm kezelése gyermekkorban

Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benõtt körömmel küszködõ, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan tudjuk megelõzni és mit is tehetünk ellene, ha már egyszer kialakult, az alábbiakban próbálunk meg választ keresni rá.
 
Kezdjük az elején. Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség veleszületett, azonban oszlassuk el ezt a tévhitet: nem az. Persze vannak ritkán kivételek, és vannak gyerekek, akiknek hajlamuk van e probléma kialakulására, azonban ez az elváltozás egyértelmûen az esetek túlnyomó többségében szerzett.
 
Mitõl alakul ki?
 
Hogy hogyan is lehet szerezni? Sokan nem is gondolnák, de a válasz igen egyszerû: körömvágással. A probléma egy egyszerû körömvágással kezdõdik, a nagylábujj valamelyik körömszélét ha túlzottan kimetszük (akár mi, akár kedvenc gyerkõcünk elsõ önálló ollócsapásai után, de kialakulhat a köröm beszakadása kapcsán is), elkezdõdhet egy ördögi kör, amit aztán már igen nehéz megállítani. A nagylábujjak párnás, vaskos, “húsos” szöveteit a köröm tartja mintegy lenyomva. Amint a túlzott körömvágás során a körömszéleket nagyon kimetszük, vagyis a köröm sarkait túlzottan lekerekítjük, akkor az ujj bõre elõtüremkedik, elfoglalja a megürült helyet. A köröm igen lassan, de kinõ újra, de ekkora már nincs hely, hiszen a kivágott köröm helyét már a bõr elfoglalta. A köröm ezzel persze mit sem törõdik, nõ tovább egyenesen, és mint egy szálka belefúródik a bõrbe. Akiben volt már valaha szálka, az tudja, hogy ilyenkor mi következik: duzzanat, fájdalom, váladékozás, gyulladás, sarjszövet (“vadhús”), a szervezet védekezik a bõr alá bekerült idegen anyag ellen, vagyis jelen esetben a köröm ellen. Mit is szokott csinálni az emberek többsége ilyenkor: kihúzza a problémát okozó “szálkát”, vagyis újra, még drasztikusabban kivágja a köröm sarkait. Ez átmenetileg eredményre vezet, a váladékozás, fájdalom megszûnik, néhány napra, jó esetben 1-2 hétre, egészen addig, ameddig a köröm növekedésével elölrõl nem kezdõdik a probléma. A kialakult tartós irritáció egyre nagyobb szöveti reakciót okoz, fokozódó sarjszövetképzõdés alakul ki, melyhez egy-egy küszöbbe-rúgás, sportsérülés, szûk cipõ (körömcipõ) viselése hozzáadódhat, így elõbb-utóbb annyira fájdalmassá válik a benõtt köröm, hogy orvosi segítséget kérnek a betegek, ill. a szülõk.
 
Pedikûröshöz vagy orvoshoz menjünk?
 
Néhányan megpróbálkoznak orvoshoz fordulás elõtt pedikûrössel is, azonban ez általában csak fokozza a probléma súlyosságát, a pedikûrösök nagy része (tisztelet a kivételnek) ugyanis az otthoninál is drasztikusabban ki szokta vágni a köröm széleit. A házi praktikák nagy része (lábáztatás, hagyma, paradicsom) sem szokta meghozni a kívánt eredményt.
 
A doktorok nagy része Neomagnolos lábáztatást, fertõtlenítõ kenõcsös kezelést szokott javasolni, mely tüneti javulást átmenetileg hozhat, azonban a probléma forrását nem orvosolja. Általában ezt követõen sebészhez kerülnek a betegek. Mûtéti megoldásból több létezik, a sebész egyéni szokásától, tapasztalatától függ, hogy milyen metódust választ. Egy-egy kolléga a köröm levételét javasolja, mely véleményem szerint a problémát nem oldja meg, csak elodázza, ez gyakorlatilag a legdrasztikusabb körömszél kimetszés, hiszen  a köröm teljes egészében  eltávolításra kerül. A beavatkozást követõen néhány hónappal, amikor kinõ az új köröm, a probléma kezdõdik elölrõl, hiszen a körömnek még kevesebb helye van már egy ilyen beavatkozás után. A körömszél felemelése géztampon segítségével is megpróbálható, sajnos nem mindig vezet eredményre, ráadásul érzéstelenítés nélkül igen kellemetlen a beavatkozás.
 
A köröm keskenyítése a leggyakrabban választott eljárás, melyet ha a körömágy növekedési zónájának keskenyítésével, ill. a sarjszövet kimetszésével együtt alkalmazzuk, legtöbbször megoldja a problémát. Ilyenkor a köröm keskenyebb lesz, jobban elfér a betüremkedõ bõr mellett. A mûtét elvégezhetõ altatásban, ill. a bátrabbaknál helyi érzéstelenítésben is, azonban a mûtétet követõen a fájdalom miatt a gyermekek néhány napig szinte járásképtelenné válhatnak.
 
Lézeres kezelés?
 
A benõtt köröm mûtéte elõtt sokszor kérdezik a szülõk, hogy mi a véleményünk a lézerrõl, ill. lézerrel nem lenne-e jobb operálni. A divatos lézeres beavatkozást igen jól hangzó reklámfogásnak tartom csupán, az, hogy milyen szikét (lézer- vagy fémszikét) tartunk a kezünkben a végeredmény szempontjából mindegy. Az operatõr személye fontosabb, mint az, hogy mit tart a kezében. Amit szokás mondani ez esetben különösen igaz: a jó sebész bármivel tud operálni. A lézerrel talán kevésbé vérzik az érintett terület, de semmilyen egyéb elõnye nincs, emiatt a gyermekellátásban a lézer nem is nagyon tudott elterjedni.
 
Otthoni kezelés
 
Ahogyan láttuk, egy banális, rosszul elvégzett körömvágás miatt néhány hónap múlva sebésznél köthetünk ki. Vagy mégsem? Ha már egyszer félresikerült az a bizonyos körömvágás, mit tehetünk otthon? Sajnos nem a hagymás pakolás a megoldás. A válasz meglepõen egyszerû: a kivágott köröm helyére odatüremkedett bõrt napi rendszerességgel vissza kell tessékelni a helyére. Magyarul, heteken keresztül türelemmel le kell nyomogatni a körömszélek melletti bõrt a helyére, egészen addig, ameddig a köröm a bõr felett el nem nõ, ill. ki nem nõ teljesen az ujj végéig. Az elsõ napokban sajnos ez a procedúra nem túl kellemes idõtöltés, a gyermekek a gyulladt körömszél nyomkodása során nem szoktak túlzottan boldogok lenni. A procedúra elõtt érdemes a lábat egy kis langyos kamillás fõzetben megáztatni. A kamilla egyrészt nyugtatja a gyulladt területet, másrészt a bõr feláztatásával, megpuhításával némileg elviselhetõbbé válik e beavatkozás. Fontos, hogy a bõr eltuszkolása a köröm elõl ne csak egy-egy pillanatra korlátozódjon, minél több ideig (fél-egy percig) tudjuk lenyomva tartani a bõrt, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. Még egy nagyon fontos tényezõje van a sikernek: a gyermekek aktív segítsége. A gyermek együttmûködése nélkül sajnos biztosan nem sikerül így, házilag megoldani a problémát, ezekben az esetekben a sebészi megoldáson kívül más alternatíva nemigen létezik.
 
 
Összegezve elmondható, hogy ha már egyszer sikerült azt a bizonyos körömvágást drasztikusan elvégezni, nem érdemes hónapokig tétlenül nézni az egyre növekvõ sarjszövetet, ill. tûrni az egyre fokozódó fájdalmat. Amit elrontottunk, azt házilag egy kis türelemmel, kitartással, fogösszeszorítva meg lehet próbálni megoldani. Azonban ha néhány hét alatt semmilyen javulás nem mutatkozik a körömszélek “letolásával”, akkor célszerû hozzáértõ sebészt felkeresni.
← Vissza