Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Gyermeksebészdoktor

Magamról
Képek

Gyermeki bibik - amit a gyermekek sebkezelésérõl tudni kell

A családi eseményeken, kirándulásokon felhangzó kétségbeesett gyermeki sírásra igen gyorsan felfigyel mindenki. A sírás általában szívszaggató, a kiváltó ok szerencsére nem mindig olyan szörnyû, mint amennyire a sírás hangerejébõl következne. De ha tényleg baj történt, és vérzõ bibi keletkezett a lurkón, felmerül a kérdés, mit is tegyünk az elsõ vigasztaló ölelés után.
 
Otthoni elsõsegély?
 
 
 
Ebcsont beforr, a gyermekek gyorsan gyógyulnak, de azért a gyógyulást elõ lehet segíteni. A legalapvetõbb kérdés, amit az elsõ riadalom után tisztáznunk kell, hogy boldogulunk-e házilag az adott sérüléssel.
 
Felületes, pl. horzsolt sebek ellátását otthon is megoldhatjuk, azonban ha a seb súlyosnak tûnik, nagyon mély, vagy tartósan vérzik, akkor egy steril - avagy fertõtlenítõvel átitatott géz felhelyezése után mielõbb a legközelebbi orvos felkeresése javallt. Amennyiben a közelben elérhetõ, célszerû sebészeti, traumatológiai, vagy gyermeksebész szakrendelésen, ügyeleten jelentkezni, azonban ha ez igen sok idõbe telne, akkor elõször a legközelebbi olyan helyet javasolt felkeresni, ahol elsõsegélyben tudják a gyermeket részesíteni.
 
 
 
Hogyan fertõtlenítsünk?
 
 
 
Ha otthoni sebkezelésre vállalkozunk, alapvetõ, hogy alaposan ki kell tisztítani a sebeket, szemmel látható szennyezõdések ne maradjanak benne (ha ez otthon nem megy, forduljunk szakemberhez). A szennyezõdések eltávolítására legjobb a folyó víz, esetleg egy kis langyos kamillás fõzet. Ez a procedúra sokszor nem is olyan egyszerû, hiszen a seb fájdalmas, a sebtisztítás a gyermeket csípheti, emiatt egy egészséges gyerkõc élénken tiltakozik ellene. Ha az elsõ akadályt sikeresen vettük, jöhet a fertõtlenítés.  Én ezt jódtartalmú oldattal (nem jódtinktúrát!) javaslom: alaposan le kell fertõtleníteni nem csupán a seb körüli részeket, hanem a sebet is! A szennyezõdések távol tartása érdekében ezt követõen steril kötszerrel fedjük le a sérülést.
 
 
 
Mivel fertõtlenítsünk?
 
 
 
Minden út Rómába vezet, tartja a mondás. Ez igaz a fertõtlenítõszerekre is. Számtalan fajta kapható, a legtöbbjük jól használható, de alkalmazni bármelyiket is csak odafigyeléssel, az elõnyök és hátrányok ismeretével szabad. A választást elõsegítendõ - a teljesség igénye nélkül - néhány gyógyszertárban kapható készítményt ismertetünk.
 
 
 
Általánosságban elmondható, hogy friss sérülések esetén célszerû folyékony fertõtlenítõszert választani a kenõccsel szemben, fõleg, ha az a kenõcs zsíros alapanyagú. A zsíros fertõtlenítõ kenõcsöt friss sebre nem célszerû alkalmazni, hiszen alatta a seb nem szellõzik, „dunsztba” kerül, felpuhul, így a baktériumok könnyebben a mélybe juthatnak.
 
A hintõpor hsználata - a kenõccsel ellentétben - nem hogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos! A hintõpor és a sebváladék együtt elõbb - utóbb „páncélt” képez a seben, mely alatt a baktériumok vígan szaporodhatnak. A hintõpor egyetlen létjogosultsága a köldökcsonk kezelésében van, melyre az alábbiakban még kitérünk.
 
A vizes oldatban levõ jód (povidon-jód, mint pl. a Betadine) az egyik legjobb választás otthoni sebkezelésre, hiszen csak picit csíp és jól fertõtlenít. Nem alkalmazható azonban jódallergia esetében, ami szerencsére csak igen ritkán fordul elõ. A kisgyerekek esetében mértékkel kell alkalmazni, ugyanis túlzott mennyiségû, tartós használata esetén némi jód a bõrön keresztül felszívódhat.
 
A tömény alkohol bár jó fertõtlenítõszer, de igen csíp, és sajnos a sebre kenve hamarabb elpárolog, mintsem a hatását kifejtené, ezért nem célszerû alkalmazni.
 
A merbromin (mercurochrom) egyrészt higanytartalma miatt, másrészt a színe miatt sem javasolt, hiszen a fertõzésekre jellemzõ bõrpírt elfedi, így késlelteti a helyes diagnózis felállítását.
 
 
 
Miután az alapokat tisztáztuk, nézzünk néhány tipikus gyermeksérülést.
 
 
 
Játszótéri balesetek
 
 
 
A játszótereken, ill. az udvaron történõ rohangálásokhoz hozzátartoznak a kisebb-nagyobb horzsolások. Ellátásuk legtöbbször otthon is megoldható. A fent részletezett módon tisztítsuk ki a sebet, és fertõtlenítsük. Szövõdménymentes esetben általában 1 hét alatt meggyógyul, feltéve, hogy víztõl, szennyezõdésektõl távol tudjuk tartani a területet. Tartós váladékozás, esetleg genny megjelenése esetén inkább keressenek fel szakembert!
 
 
 
A kisgyermekek mûanyag motoros (lábbal hajtható kismotor) karrierje nagyon gyakran sérüléssel végzõdik. Az enyhe horzsolások mellett tipikusan állsérülés keletkezik ilyenkor, a sokszor igen mély, repesztett sebet célszerû szakemberre bízni. A seb kitisztítása után ezek a sebek általában speciális ragtapasszal összehúzhatóak, igen ritkán szükséges az összevarrásuk.
 
Amennyiben a gyermek az állát, fejét motorozás közben esetleg olyan nagyon megüti, hogy agyrázkódása alakulna ki (eszméletvesztés, hányás, bágyadtság, aluszékonyság) seb hiányában is mielõbb jelentkezzenek a legközelebbi ügyeleten!
 
 
 
Háztartási balesetek
 
 
 
A szülõi tiltások ellenére kézbe kerülõ kések, bicskák, ollók sokszor látszólag csak pici bõrsebet okoznak. Ennek ellenére ilyen sebeket mindenképpen mutassunk meg orvosnak, hiszen a hegyes szerszámok a mélybe fúródva szinte láthatatlan módon ín- és idegsérüléseket okozhatnak!
 
 
 
Égések
 
 
 
A gyermekek jórésze saját bõrén tapasztalja meg, mi az, hogy forró. Akár a fürdõvíz, forró tea, forró olajat tartalmazó edények, fûtõtestek, de akár a tartós fényvédõ nélküli napon tartózkodás is okozhat az érzékeny bõrû gyerekeken égési sérüléseket.
 

 

← Vissza