Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Gyermeksebészdoktor

Magamról
Képek

Gyermeki kóstolgatás - avagy mit tegyünk, ha a gyermek lenyelt valamit?

Gyermekeinkben hamar megjelenik a világ megismerésének igénye. A megismerés a kezdetekben leginkább az ízlelésre szorítkozik, így ne nagyon csodálkozzunk azon, ha a találékony gyermek minden, számunkra elképzelhetetlen dolgot a szájába vesz. A piciknél ez a probléma mindennapos, de nagyobbaknál is elõ fordulhat, hogy játékból valamit a szájukba vesznek. Az még rendben is lenne, ha csak ízlelgetnék az apró dolgokat, a baj akkor kezdõdik, ha az a bizonyos idegen test elindul lefelé. Mit is csináljunk ekkor? Az alábbiakban erre keressük a választ.
 
Légcsõbe került tárgyak
 
 
 
Ha már egyszer finomnak ítéltetett a szájba vett „újdonság”, és nem köpi ki a gyermek, az két irányban indulhat lefelé. Egyrészt a nyelõcsõ, másrészt a légcsõ irányában. A nagyobb baj ez utóbbi esetben van, hiszen a gyermek megfulladhat. Nagyobb méretû játékok már a gégében megakadhatnak, ami gégegörcsöt vagy akár légzésleállást is okozhat. Ha a gyermek fulladozik, „lilul”, kapkodva veszi a levegõt, intenzíven köhög, azonnal próbáljuk meg a gyermeket fejjel lefelé tartva, hátát ütögetve eltávolítani az idegen testet. Amennyiben ez a próbálkozás rövid idõn belül nem vezet eredményre, hívjunk mentõt!
 
Amennyiben a fenti, (szerencsére igen ritkán elõforduló) fulladozást elkerültük, fellélegezhetünk, és  miután megnyugodtunk, végiggondolhatjuk, mit is kellene tegyünk.
 
 
Lényeges szabály, ha a gyermeknek panasza van, vagy volt (köhögött, fulladozott) menjünk orvoshoz! Kisebb tárgyak minimális panaszok, átmeneti köhögési inger után az alsó légutakba is eljuthatnak! Ha a légutakba apró tárgy jut be, (apró játék, bab, borsó, stb.) az a kezdeti fulladozás után akár panaszmentesen bent lehet napokig is, amire esetleg sípoló légzés, vagy visszatérõ tüdõgyulladás hívhatja fel a figyelmet.
 
Ha öklendezik vagy gombócérzésrõl panaszkodik a gyermek, akkor akár a garatba is beékelõdhetett valami. Ez elõfordulhat akár halételek fogyasztása után a garatban megakadt szálka esetében is, de akár játék, akár pénzérme is megbújhat  itt mérsékelt panaszok mellett is. Orrban, garatban, légutakban ragadt idegen testeket célszerû mielõbb szakembernek eltávolítani.
 
 
 
 
Nyelõcsõbe szorult játékok
 
 
 
 
Nyelési, mellkasi panaszok általában a nyelõcsõbe szorult tárgyak következtében alakulnak ki, elsõsegély gyanánt egy kis víz itatásával tudunk segíteni a gyermeken. Ezt követõen keressünk fel szakembert! Ha a nyelõcsõben megrekedt a lenyelt tárgy, annak eltávolítása szükséges.
 
 
 
Gyomorba került idegen testek
 
 
 
 
Ha az a bizonyos játék, elem, vagy pénzérme sikeresen lejutott a gyomorba, fulladozás nem volt, kapkodásra, aggodalomra semmi ok. Miután megdicsértük a gyermekünket, elhangzott az  „Egészségedre!” felkiáltás is, próbáljuk meg kideríteni, pontosan mit nyelt le, és milyen anyagból is volt az a bizonyos tárgy. Piciknél elsõsorban azt kell tisztázni, hogy tényleg lenyelte-e a csöppség azt a bizonyos hiányzó alkatrészt. Babák esetében alkalmanként csak a gyanú merül fel, hogy lenyelhetett valamit, fõleg akkor, ha a távirányító, vagy az óra nem mûködik az eltûnt a gombelem, vagy alkatrész miatt. Ha már a porszívó porzsákját is átnéztük, és a gyermek a legvalószínûbb lelõhelye az eltûnt tárgynak, az alábbiakat javaslom:
 
 
Több apró mágnes,  vagy gombelem, esetleg nyitott biztostû lenyelésekor (akár gyanú esetén is) mielõbb jelentkezzenek a legközelebbi ügyeleten. Amennyiben az elvégzett röntgenvizsgálat igazolja a fenti tárgyak jelenlétét, mielõbbi kórházi ellátás, megfigyelés, esetenként a fenti tárgyak sürgõs eltávolítása szükséges a lehetséges szövõdmények elkerülése céljából. A gombelemet a gyomorsav szétmarhatja, a belõle kijutó anyagok a gyomrot, beleket károsíthatják. Ha pedig egyszerre több mágnes is a bélrendszerbe kerül, akkor a két mágnes közé került bélszakasz átfúródhat.
 
Ha hajcsat (elsõsorban csit-csat), vagy valamilyen egyenes hegyes eszköz, varrótû, gombostû kerül a belekbe, általában gond nélkül távozni szokott, de tekintettel arra, hogy nagyon ritkán ezek a tárgyak is okozhatnak bajt, mindenképpen a gyermek kórházi megfigyelés szükséges amíg azok távoznak az emésztõrendszerbõl.
 
 
Ha a pici által lenyelt tárgyról fentebb nem ejtettünk szót, szinte bizonyos, hogy azonnal nem kell orvoshoz forduljunk, ha a tárgy lenyelésekor semmilyen panasz nem jelentkezett. Azok a tárgyak, amelyek gond nélkül lejutnak (és nem említettük meg azokat fentebb) bajt nem okoznak, és önmaguktól távozni is fognak a széklettel együtt. Tehát, ha egy gyöngyöt, pénzérmét, golyót, vagy egyéb apró játékdarabot gond nélkül sikerült elfogyasztania a gyermeknek, ne menjünk sehova, csak várjunk türelmesen, amíg ismét napvilágra nem kerül a lenyelt idegen test. Azért azt természetesen célszerû otthon ellenõrizni, hogy a becses tárgy kikerült e a gyermekbõl. Ezt „orrfacsaró” módon, a széklet tüzetes átvizsgálásával tudjuk csak megtenni (gumikesztyûben javasolt).
 
Ha már egy hete végezzük rendszeresen a fenti „hálás” feladatot és még mindig nem akadt kézre a lenyelt tárgy, akkor amennyiben a tárgy fémtartalmú (pl. pénzérme), célszerû egy röntgenvizsgálat elvégzése, hogy megtudjuk kell-e még morzsolgatni továbbra is a gyermek bélmûködésének ékes bizonyítékát. Amennyiben 3-4 hét elteltével még mindig a hasban van a fém idegen test, akkor alkalmanként annak eltávolítása szóba jön.
 
Ha a lenyelt dolog nem tartalmaz fémet, akkor sajnos semmilyen eljárással nem lehet megbizonyosodni annak hollétérõl. Orvoshoz fordulni ebben az esetben kizárólag akkor szükséges, ha a gyermeknek panasza van. Ha 1 hét alatt nem találjuk a székletben a játékot, úgy lassan feladhatjuk a felkutatását, hiszen lehet, hogy azt már az óvodai mellékhelyiségben „leadta” a gyermek. Ha esetleg mégis bent lenne, akkor elõbb-utóbb a bél emésztõenzimei megbirkóznak majd a játékdarabbal.
 
 
 
 
Összegzés
 
 
 
A szájba bekerült dolgok veszélyesek is lehetnek, amint a fenti példák is mutatják. Azonban szerencsére a leírt „szörnyûségek” ritkán fordulnak csak elõ. Az esetek túlnyomó többségében a „megkóstolt” tárgyak a gyermekeknek semmilyen panaszt nem okoznak, a széklettel együtt távoznak. Összegezve elmondható, hogy amennyiben a gyermek panaszmentes, és nem a fentebb részletezett veszélyes tárgyakat nyelte le, nem kell orvoshoz rohanni, és nincs semmi más dolgunk,  mint naponta rendszeresen kincset keresni a kakiban.......

 

← Vissza