Betöltés...kérjük várjon.

Gyermeksebészdoktor

Gyermeksebészdoktor

Magamról
Képek

Székletbajok gyermekkorban. Sikerül - nem sikerül?

Mire a gyermekek felnõnek, a szülõk túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belsõ mûködésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülõk jóérzéséhez is hozzátartozik. Fontosságát az óvodai "kakijelentõ" táblázat támasztja alá leginkább, ha elmarad, vagy netán kóros, a szülõi aggodalom elõbb-utóbb elhatalmasodik, és orvoshoz kerül a gyermek.

Mi a „normális” ?
 
 
Kezdjük az elején, a legkisebbeknél. A szülés után 24 órán belül egy egészséges újszülött mekóniumnak nevezett székletet ürít. Ha ez megtörtént, akkor mindenki fellélegezhet, ez esetben a bélrendszer mûködési zavarának esélye csekély.
 
Az elsõ székletet követõen egy anyatejes babánál normális az is ha, naponta hét alkalommal, míg az is, ha hetente csak 1 alkalommal van széklet. Ha különösebb panasz nincs, jól fejlõdik a baba, akkor aggodalomra egyik esetben sincs semmi ok. 3-4 nap elteltével sem kell lázmérõvel, vagy egyéb praktikákkal székletet „csiholni” vagy akár orvoshoz rohanni, ha egyébként minden rendben van.
 
A nagyobbaknál azért már más a helyzet. Annál a gyermeknél, aki már nem csak anyatejet kap, attól elvárható, hogy rendszeresen 1-2 naponta legyen széklete. Ezt követõen, a 3. naptól kezdõdõen jöhetnek a próbálkozások, végbéltájék ingerlése, glicerin-kúp, rostos étrend, lekvárok, aszalt gyümölcsök, bõ folyadékfogyasztás, stb. Azt már az elején hangsúlyoznám, hogy gyermekkorban hashajtó adása nem kívánatos, „házi” alkalmazása több bajt okoz, mint hasznot; használata csak igen indokolt esetekben, orvosi utasításra történjen!
 
Általánosságban elmondható, ha egy újszülött korban panaszmentes gyermeknél szembesülünk a székrekedéssel, azt valószínûleg diétahiba okozta: sok kakaó, csokoládéfélék, vagy banán, alma, sárgarépa fogyasztásának túlzásba vitele, esetleg csupán a csekély folyadékbevitel (pl. nyári melegben) rovására írható.
 
 
Leszoktatás a pelusról - a bajok kezdõdnek
 
 
3 éves kor körül számos szülõ megfordul gyermekével orvosnál székrekedéses panaszokkal. Az elõzõekben vázoltaknak megfelelõen, ha ezidáig minden rendben volt, túlzott aggodalomra nincs szükség. A lehetséges étrendi problémák mellett megjelennek a picik fejlõdõ intellektusából adódó okok is: direkt visszatarthatják a székletet a dackorszakban levõ apróságok. Ennek is több oka lehet. Egyrészt így lehet a szülõket „büntetni”, akár családi problémák miatt is. Sok esetben arról van szó csupán, hogy a becses végtermék az a gyermek sajátja, más nem kaphat belõle. A kicsik szemében az még csak-csak járható, hogy a pelusba menjen, de hogy „kidobni” a bilibe, az az elején még elképzelhetetlen. Legegyszerûbb esetben pedig egyszerûen csak a játék közben nincs idõ a bilire leülni, hiszen a bilizésnél vannak sokkal fontosabb dolgok is.
 
Bármi is az ok, meg kell próbálni megtalálni, végsõ esetben akár szakember (pszichológus) bevonását igénybe véve is. Ha gyaníthatóan különösebb pszichés oka a visszatartásnak nincs, egy kis türelemmel (nem szabad a bilizést mindenáron forszírozni) elõbb-utóbb minden egészséges pici leszokik a pelenkáról. Ha a leszokás már megtörtént, csak a játék miatt nincs idõ a bilizésre, akkor kondicionálással a probléma sok esetben megoldódik. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden nap ugyanabban az idõben le kell ültetni a gyermeket a bilire, még akkor is, ha az elején nincs eredmény. Néhány nap, vagy akár néhány hét után a gyermekbe berögzül, és a napi rutin részévé válik a bilizés, ezáltal a probléma megszûnik.
 
 
Változás a széklet színében
 
 
A székrekedéses panaszok után hasonló témakörben a leggyakoribb orvoshoz fordulás a székleten, ill. székletben észlelt eltérések miatt szokott elõfordulni. Az alábbiakban elsõsorban az esetleges sebészeti betegségeket vesszük számba. Orvosi szempontból két fõ eltérés létezik, a fekete, úgynevezett szurokszéklet, amelyet emésztett vér okoz (a vérzés forrása a tápcsatorna felsõ részén található), ill. a friss piros vért tartalmazó véres széklet (a vér az alsóbb bélszakaszokból származik). Általánosságban elmondható, hogy véres széklet láttán mindenképpen mielõbb, sürgõsséggel szakembert kell felkeresni. A kiváltó okok között csak néhány olyan betegség van, mely miatt nem kell az éjszaka közepén ügyeletre szaladni.
 
A következõ sorokban életkorra lebontva számba vesszük a lehetséges okokat, ill. két olyan betegségre fókuszálnánk, melyek biztonsággal történõ felismerése esetén az éjszakai rendelõi „kiruccanások” megspórolhatóak.
 
 
Újszülöttek véres széklettel
 
 
Újszülötteknél fekete, emésztett vért tartalmazó széklet esetén  a vér legtöbbször a kisebesedett mellbimbóból, a szoptatás során jut a babába. (Általában véres bukás is észlelhetõ ilyenkor.) Ha az édesanya a mellbimbó berepedését észleli önmagán, akkor a diagnózis egyértelmû, a fekete székletet a lenyelt vér okozza. Az emlõ sebének hiányában, szurokszéklet jelentkezésekor a baba mielõbbi orvosi vizsgálata javasolt. Még inkább sürgõs az újszülött babák vizsgálata akkor, ha a széklet piros vérrel kevert, hiszen ez gyakran fejlõdési rendellenesség, sürgõs mûtét szükségességének jele lehet.
 
 
Csecsemõk, kisdedek
 
 
1-2 hónapos kort követõen akár emésztett, akár friss piros vérrel kevert a széklet, az általában sürgõs orvosi kivizsgálást jelent. Az okok között ilyenkor leggyakrabban tejallergia szerepel, ritkábban, fõleg ha periodikus hasi görcsökkel társul a vérzés,  bélösszecsúszás (invaginatio) lehet a háttérben.
 
Egy betegség azonban otthon is jó eséllyel diagnosztizálható, ez pedig a végbél berepedése (fissura ani). Ha a vér a széklet felszínén csíkokban látható, nem nagy mennyiségû, esetleg a popsitörlõ lesz csak véres, akkor szinte bizonyos, hogy egy kemény székletrög távozását követõ problémáról van szó. Egy egyszerû megtekintéssel otthon is diagnózishoz lehet jutni, a végbéltájékon levõ apró sebek, apró berepedések kellõ bizonyítékul szolgálnak. Ilyenkor a gyógyulás érdekében a széklet lazítása (rostos étrend, bõ folyadék), popsitörlõ mellõzése, kamillás ülõfürdõ alkalmazása javasolt. Ha idõben nem avatkozunk be, ez az egyszerû berepedés egyre súlyosabb problémákat okozhat, hiszen a seb fájdalommal jár, így ezt elkerülendõ a gyermekek visszatartják a székletet. A visszatartott széklet hamar keménnyé válik, a következõ székelés még fájdalmasabb lesz, még jobban vérezhet, ami miatt a gyermek még kevésbé akar majd bilire ülni. Így az önmagát erõsítõ ördögi kör hozományaként tartós székrekedés és egyre mélyebb berepedés alakulhat ki.
 
 
 
Óvodások
 
 
2-3 éves kortól kezdõdõen az elõzõ korosztályban említett berepedések mellett a jóindulatú polipok, ill. bélfejlõdési rendellenesség (úgynevezett Meckel-divertikulum) állhat a vérzések hátterében.
 
Hasmenéshez társult vérzés okaként ebben a korosztályban gyakran a fertõzés áll, ill. az életkor elõre haladásával gyulladásos bélbetegségek, felszívódási zavarok elõfordulási gyakorisága is növekszik. A berepedés kivételével mindegyik betegség mielõbbi kivizsgálást igényel.
 
 
Összegzés
 
 
A fent leírtak alapján, a  széklettel kapcsolatosan három olyan alapvetõ betegség van, ami nem feltétlenül igényel sürgõsségi ellátást, hanem megpróbálható „házilag” is kezelni. Ezek a székrekedés, végbélberepedés, ill. az újszülötteknél a sérült emlõbimbóból származó lenyelt vér okozta riadalom. Ez utóbbi könnyen, az elõzõ kettõ kissé nehezebben, de otthon is orvosolható. Bizonytalanság esetén mindenképpen keressék fel mielõbb a legközelebbi doktort, de ha a rögtönzött „otthoni orvosi csapat” bizonyossággal felgöngyölítette az ügyet, nem kell azonnal az éjszaka közepén a gyermekkel orvoshoz rohanni.
← Vissza