Dr. Bűdi Tamás - A gyermeksebész szakorvos válaszol

letapadt fityma
Tisztelt Doktor Úr! Olvastam írását a fitymakérdésről. Az én fiam 2 éves múlt, a fityma egyáltalán nem húzható neki hátra. Vizelete erős sugarú, ezért eddig nem tartottam indokoltnak komolyabban a kérdéssel foglalkozni, fürdéskor egy pici hátrahúzással éppen a lyukat lehet látni, de azt is megmossuk. Ahány orvos, annyi véleményt hallottam már, volt aki azonnal műtötte volna (plasztika vagy metélés, döntsem el...)a háziorvos még várna vele. Nagyon sok rosszat hallottam a plasztikáról, annak alacsony arányú elsőre történő sikerében, és több orvos szerint is ha csak egészségügyi okok indokolják, inkább legyen metélés. Én egyet tudok, a gyereknek a legkisebb fájdalmat és tortúrát szeretném okozni. Milyen idősen vigyem el szakorvoshoz? Szakmailag a plasztika vagy a körülmetélés okoz kisebb fájdalmat és tortúrát? nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel: Kiss Diána
Az orvos - Dr. Bűdi Tamás - válasza

Kedves Anyuka! A cikkben leírtaknak megfelelően 3 éves kor előtt semmi szükség sebészhez fordulni, ha a gyermeknek nincsen panasza. A plasztika, ill. a körülmetélés is ugyanazt a fájdalmat és tortúrát jelenti, nincs lényeges különbség. Plasztikai műtét csak igen enyhe fitymaszűkületnél alkalmazható, azonban ugyanazt a hatást a jobbára kenőcsözéssel is el lehet érni. A körülmetélésnek több változata is van, nem muszáj a teljes fitymát eltávolítani, csak a beteg, szűkült részt (részleges körülmetélés).

Dr. Bűdi Tamás

Feladás dátuma: 2014.02.10 15:09 | Kérdező: Dr. Kiss Diána | Típus:Tipus-1 | No.340 | Id:256
← Vissza