Dr. Bűdi Tamás - A gyermeksebész szakorvos válaszol

syndactylia műtét lábon
Tisztelt Dr. Bűdi Tamás!


Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét kérni:
Kislányom 2014.02.02-án született, egészségesen. Mindkét lábán a 2. és 3. lábujj első percétől nem vált szét a bőr. A nagypapámnak volt ilyen a lába, de a családban más nem örökölte. Férjemmel sokat gondolkodunk rajta, hogy megműttessük-e, mivel a háziorvos és az orthopédus szerint is ez csak esztétikai probléma, a csont nincsen összenőve. (Megemlíteném még, hogy Liának szívzöreje van, nem bezáródott Botallo-vezeték miatt, de ez egyéb panaszt nem okoz.)
A kérdésem, hogy Ön ajánlaná-e a műtétet, milyen idős korban végzik azt el, altatásban vagy érzéstelenítéssel? Mitől függ, hogy kell-e bőrpótlás?

Válaszát köszönöm!

Mónika
Az orvos - Dr. Bűdi Tamás - válasza

Kedves Anyuka! Valóban, ennek a két ujjnak az összenövése csak esztétikai probléma, ez az elváltozás semmilyen panaszt, működési problémát nem fog okozni a gyermeknek, ilyenmód a műtét nem különösebben indokolt. Kislányok esetében azonban ritkán, de akár pszichés problémát is okozni az ujjak összenövése, a lányok általában büszkék a csinos lábukra. Esztétikai műtétként elvégezhető a beavatkozás, hogy szükséges-e, azt Önöknek kell eldönteni. Ha a műtétet szeretnék elvégeztetni, akkor azt tudniuk kell, hogy az heg nélkül nem megoldható és buktatók ennél a műtétnél is léteznek. 1 éves kor alatt nem szívesen operálunk, ilyenkor még az altatás is kockázatosabb. Hogy bőrpótlásra szükség lesz-e, az csak a műtétnél derül ki igazán, de a gyermek vizsgálat során jó eséllyel megbecsülhető.

Dr. Bűdi Tamás

Feladás dátuma: 2014.06.09 14:59 | Kérdező: Bögösné Bács Mónika | Típus:Tipus-1 | No.309 | Id:291
← Vissza