Dr. Bűdi Tamás - A gyermeksebész szakorvos válaszol

fitymaszűkület
Tisztelt Doktor Úr!

A kisfiam egy éves és ma a doktornőnk beutalta a gyermeksebészetre, mivel valószínűleg fitymaszűkülete van. Valóban ici-pici a lyuk a fütyijén. Letapadva szerintem nincs,mert lehet rajta mozgatni a bőrt, csak nem lehet szinte semennyire sem hátrahúzni. Szép ívesen pisil, nem gyulladt, nincs kipirosodva, nincs kellemetlen szaga. Igazából nincs vele semmilyen gondunk. Én azt olvastam, hogy három éves korig ez a probléma még magától megoldódhat, és ha nem okoz panaszt, akkor még érdemes várni a műtéttel. Ma viszont a doktornőnk nagyon megijesztett,mert azt mondta, hogy ezt műteni kell. Ő húzogatás párti, tehát javasolja a fütyitornát. Én nem merem erősen húzogatni a bőrt a fiam fütyijén, fürdéskor megmossuk és kész. Félek, hogy Szolnokon is olyan orvoshoz kerülünk, aki azonnal műteni akarja majd. Én nagyon nem szeretném, ha megcsonkítanák a gyerekemet, több okból sem, köztük vallási okból sem, azt meg pláne nem, ha elaltatnák ilyen pici korban. De ugye, ki meri felülbírálni az orvosa utasításait? Az írásaiból számomra az derül ki,hogy ön nem feltétlenül az azonnali műtétet javasolná. Mi a doktor úr véleménye az esetünkről?

A válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Balázsné Szabó Marianna
egy teljesen kétségbeesett anyuka
Az orvos - Dr. Bűdi Tamás - válasza

Kedves Anyuka! A doktor javasol, de a döntés a szülő kezében van, mindenki a saját gyermekével azt tesz, amit csak akar, a felelősség a szülőé. Az Önök beleegyezése nélkül senki sem operálhatja meg a gyermeküket. Egy éves gyermek fitymáját, ha nincs semmi probléma, nem szabad piszkálni, csak baj lehet belőle. Ha nagyon szűk, és nem javul, 2 éves kor körül az óvatos tornáztatást meg lehet kezdeni, de sietségre semmi ok, valós indokkal 4 éves kor előtt igen ritkán kell megoperálni bárkit is.

Dr. Bűdi Tamás

Feladás dátuma: 2015.03.24 11:12 | Kérdező: Balázsné Szabó Marianna | Típus:Tipus-1 | No.206 | Id:366
← Vissza