Dr. Bűdi Tamás - A gyermeksebész szakorvos válaszol

Hypospadiasis
Tisztelt Doktor Úr!
A tanácsát és a véleményét kérném, megpróbálom leírni röviden a problémánkat és az aggodalmaimat ezzel kapcsolatban.
Kisfiunk januárban volt 5 éves, és kb 2 és fél éve észrevettük, hogy hypospadiasisa van. Az eddigi fórumokon utánajárva, neki a legenyhébb változata van, csak pár mm-rel nyílik lejjebb az eredeti, normális nyílás helyétől. Már másfél éve voltunk ezzel a problémával gyermeksebészeten, ahol akkor nem javasoltak műtétet, mondván, nagyon kicsi az eltérés. Azóta egy kicsit nőtt a távolság, és a férjem is szorgalmazná a műtétet, főleg a későbbi lelki sérülések miatt.
Újra elmentünk a főorvos úrhoz, hogy mi szeretnénk megcsináltatni. Mondtuk neki, hogy amikor teljesen hátrahúzzuk a fitymáját, és úgy pisil, a vizelet egészen lefelé, a lábára irányul.
Mondta, hogy mivel nőtt a távolság, már nem egy egyszerű átvágásos műtétről van szó, hanem a Magpi műtétről. Amikor elmondta, és lerajzolta, majdnem kimenekültem a rendelőből. Nagyon megijedtem, hiszen azért elég komoly műtétről van szó. Ki is írtak minket, ami május 9-én lesz.
Rengeteg kérdés kavarog a fejemben, sokszor meghátrálok. Nehéz döntés, hiszen nála "csak" esztétikai problémáról van szó. Félünk viszont, hogyha most nem csináltatjuk meg, később nagy lelki sérülés fogja érni, ami tönkre teheti az egész életét a párkapcsolatok terén. Gondolva itt arra, hogyha egy lány kezébe kerül, és majd látja, hogy nem arra irányul az ondó, amerre kellene. Vagy ha már a saját testét felfedezve veszi észre, lehet, hogy nem is mer lányokkal ismerkedni, félve, hogy kinevetik. Ugye, érti, mire gondolok? A mai fiatalok nagyon gonoszak tudnak lenni.
Nagyon félek attól, hogy a műtét során elvágnak majd egy csomó idegvégződést, és akkor majd kevésbé fogja élvezni a szexuális együttléteket. A férjem attól tart, hogy mivel olyan kicsi még a kukija, nagy lesz a heg, és csúnya lesz felnőttkorában.
Kérem, adjon tanácsot, mit tenne a helyünkben!
Mennyire számít ez rutinműtétnek? Mi lehet a felmerülő szövődmény?
Vannak-e visszajelzések ilyen műtéten átesett férfiaktól?
A legjobbat szeretnénk neki, de nem tudom, mivel tesszük ezt a leghelyesebben.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Kisné Bogár Judit
Az orvos - Dr. Bűdi Tamás - válasza

Tisztelt Édesanya! A fenti műtéti típust a hypospadiasis legenyhébb formáiban alkalmazzuk. Bármennyire is ijesztőnek tűnik elsőre, ennél a műtétnél igen minimális, és csupán felületes bemetszés szükséges. Ennek megfelelően igen csekély annak az esélye hogy e miatt a később bármilyen érzészavar, szexuális probléma vagy akár súlyos hegképződés alakuljon ki. Gyermekkorban egyébként is sokkal jobb a gyógyhajlam műtétek után, mint későbbi életkorban. A műtét indikációja nem teljesen esztétikai jellegű, a lefelé vizelés egyértelmű műtéti javallatot jelent. Műtét nélkül gyermek leendő párja semmilyen különbséget, problémát nem venne észre az együttlétek kapcsán, csúfolni pedig biztosan nem csúfolná senki. Ellenben a gyermek leendő felesége Önöket minden WC takarítás közben szidná, hogy miért nem operáltatták meg a "szanaszét" pisilő fiukat korábban. Nem rutinműtét, ebben a betegségcsoportban van a legtöbb szövődménylehetőség (sebszétválás, sipolyképződés, húgycsőszűkület, stb.) azonban a jövőbeni családi béke érdekében műtétre bátorítanám Önöket.

Dr. Bűdi Tamás

Feladás dátuma: 2012.04.18 16:06 | Kérdező: Kisné ogár Judit | Típus:Tipus-1 | No.553 | Id:73
← Vissza